Hammaskiven poisto ja hampaiden puhdistus

Hampaiden puhdistaminen kunnolla kotioloissa on suurimmalle osalle ihmisistä yllättävän vaikeaa. Moni ei välttämättä edes pysähdy miettimään, miltä hampaat oikeastaan tuntuvat. Vaikka osaisitkin aistia hampaitasi, et välttämättä erota likaisia hampaita täysin puhtaista esimerkiksi siksi, etteivät hampaasi ole tuntuneet kunnolla puhtailta pitkään aikaan. Mikäli et huomaa eroa, et välttämättä osaa myöskään kaivata ammattilaisen apua hampaidesi hoitoon. Kuitenkin jokaisen ihmisen olisi tervettä ja järkevää käydä suuhygienistillä vähintään 1–2 kertaa vuodessa. Osa joutuu käymään jopa kolmen kuukauden välein.

Suuhygienisti keskittyy suusi terveyteen

Meidän suuhygienistien päätyö on ennaltaehkäisevä hammashoito, erityisosaamistamme hammaskiven poisto ja  hampaiden erilaisten puhdistusten tekeminen. Erityistä apuamme tarvitset siis ikenen alaisten hampaiden pintojen puhdistamiseen ja hammaskiven poistamiseen tältä piilossa olevalta alueelta, johon et voi itse päästä käsiksi.

Puhdistusten aikana tärkein tehtävämme on arvioida ikenien kuntoa. Hammaskivi ei varsinaisesti ole mittari hampaiden puhdistamisen tarpeeseen. Sellainenkin suu, jossa ei ole hippuakaan hammaskiveä, mutta ikenet vuotavat verta, vaatii jopa neljä puhdistuskäyntiä vuodessa.

Ientulehdus aiheuttaa ikäviä tuntemuksia ja altistaa sairauksille

Terveestä suusta ei vuoda pitkäjaksoisesti yhtään verta hampaiden puhdistuksen aikana eikä kotona esimerkiksi hammasvälejä hammaslangalla tai hammasväliharjalla puhdistaessa. Hyvä kotihoito hätyyttelee bakteereita pois ja säännöllinen mekaaninen käsittely hammasvälien puhdistusvälineillä “treenaa” ikeniä vahvoiksi. Terveenä suusi tuntuu hyvälle ja hengityksessäsi ei ole epämiellyttäviä hajuja.

Yleisin syy pahanhajuiselle hengitykselle onkin ientulehdus ja ikenen alla ientaskuissa oleva hammaskivi. Nämä oireet ovat syy hakeutua hammaskiven poistoon ja hampaiden puhdistukseen suuhygienistin luokse.  Koko ikenien pinta-alassa oleva ientulehdus vastaa kämmenen kokoista verta vuotavaa avohaavaa. Mikäli se olisi sinulla käsivarressasi tai reidessäsi, osaisit ja haluaisit hoitaa sitä. Suussasi näinkin vakava ongelma voi olla lähes oireeton tai pieni verenvuoto hampaita harjatessa voi tuntua mitättömältä vaivalta. Siksi tarvitset suuhygienistin apua suusi ja ikeniesi terveyden rehellisen tilan arviointiin.

Ikenen yläpuolella oleva näkyvä hammaskivi itsessään ei ole vaarallista, mutta se toimii tehokkaana kiinnitysalustana bakteereille, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja kiinnityskudossairauksia. Lisäksi sillä on ikävä taipumus pyrkiä kasvamaan ikenen alle, jolloin se muuttuu riskiksi ympäröiville kudoksille. Hoitamattomana tämä tilanne voi edetä sairaudeksi, jota kutsutaan parodontiitiksi, ja olla todellinen uhka koko kehon terveydelle.

Nykyisin saamme jatkuvasti enemmän tietoa siitä, miten laaja yhteys suun terveydellä on muihin kehon sairauksiin ja terveenä pysymiseen. Lisäksi kehon sairauksien vaikutus suun terveyteen tunnistetaan. Hoitamaton ientulehdus bakteereineen ja ikeniä rasittava hammaskivi yhdessä voivat edesauttaa sinua sairastumaan muun muassa diabetekseen, aivoinfarktiin, verenmyrkytykseen, hedelmättömyyteen ja moniin muihin vakaviin sairauksiin.

Hyvin tehty hampaiden puhdistus on yleensä kivuton

Hammaskiven poisto ja hampaiden mekaaninen puhdistus ei yleensä tuota kipua, mikäli työskentelytekniikka ja käytettävä välineistö ovat kunnossa, kuten meillä SmileSpassa on. Erittäin tulehtuneet ikenet saattavat toki olla hyvinkin arat ja niitä pyrimme hoitamaan erityisellä varovaisuudella. Pintapuudutetta voidaan levittää ikenille helpottamaan hammaskiven poistoa.

Hampaiden pinnat puhdistetaan yleensä ultraäänilaitteella ja käsi-instrumentein hammaskivestä sekä biofilmistä eli bakteeripeitteestä. Hyvät kotihoitovälineet ja oikeanlainen hyvin onnistuva kotihoito ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita kiinnityskudosten hoidossa. Jotta suusi pysyisi terveenä, vaatii se sinun ja suuhygienistin yhteistyötä, jossa molemmat tekevät parhaansa. Me SmileSpan suuhygienistit autamme sinua mielellämme onnistumaan myös kotihoidossasi!

Varaa tarpeeksi pitkä hoitoaika

On tärkeää, että hammaskiven poistoon varataan riittävästi aikaa. Meille SmileSpassa hammaskiven poisto ja hampaiden puhdistus tarkoittaa aina koko hampaiston puhdistamista. Mekaaninen huolellinen käsityö ja yksilölliset tekijät suussasi vaikuttavat siihen, ettei hoitoa voida tehdä laadukkaasti, jos aika on liian lyhyt. Lisäksi liian tiukka hoitoaikataulu voi lisätä asiakkaan kipuaistimusta ja jännitystä. Hammaskiven poistoa ja hampaiden puhdistusta ei tarvitse jännittää: me pyrimme aina olemaan helliä työskentelyssämme ja huomioimaan asiakkaidemme yksilölliset tarpeet. Emme halua aiheuttaa sinulle turhaa kipua ja muita epämiellyttäviä tuntemuksia hoidon aikana.

Miten ihana tunne puhtaasta suusta tuleekaan! Välitä hampaistasi ja terveydestäsi ja varaa jo tänään aika hampaiden puhdistukseen.

Hoito sisältää ientaskujen ja ienverenvuodon mittauksen, hammaskiven määrän arvion, hammaskiven sekä bakteeripeitteiden mekaanisen poiston käsi-instrumentein ja/tai ultraäänipuhdistuksella, hampaiden pastapuhdistuksen tai soodapuhdistuksen lisäpalveluna, tarvittaessa fluorilakkauksen tai hampaiden hoitoaineen sekä aina kotihoidon ohjauksen.

Hammaskiven poisto ja hampaiden puhdistus mahdollistaa myös hampaiden valkaisemisen.

Hoidot

HoitoKestoHinta
Hammaskiven poisto ja hampaiden puhdistus60 min120,00 €Varaa aika ›