Suuhygienisti Heidi Majaneva?

Olen Heidi Majaneva, työskentelen suuhygienistinä SmileSpassa, ja olenkin siellä edistämässä ja ylläpitämässä sinun suun terveyttä osana koko hyvinvointiasi. Minulla on kokemusta julkisen sektorin suun terveydenhoidosta Uudellamaalla ja Pirkanmaalla vauvasta vaariin, joten kaikenikäiset asiakkaat ovat tervetulleita hoitooni. Myös pelko-, tai muutoin erityisherkät potilaat huomioin asiakastyössä. Olen positiivinen ja yksilöllisesti kannustava kaikille, jotka haluavat parantaa omaa suun terveyttään lähtökohdista riippumatta. Parhaimmillaan hoito onnistuukin ammattilaisen ja asiakkaan yhteistyönä, eräänlaisena liittona tai tanssina ;D Jotta me onnistumme työssämme tarvitsemme siihen asiakkaan apua ja asiakas tarvitsee taas onnistuakseen suuhygienistiä.

Vapaa-aikani vietän perheeni ja ystävien seurassa lähinnä liikkumalla ulkona erilaisten lajien parissa vuodenajasta riippuen; pyöräillen, juosten, hiihtäen, luistellen, lasketellen. Myös koti- ja lähialueiden pikamatkailukohteet kuten puistot, putiikit ja luontokohteet ovat säännöllisesti meno listalla. Toki kotisohvakin on tärkeä paikka, unohtamatta hyvää musiikkia ja ruokaa.

Mikä työssäsi suuhygienistinä on parasta?

Parasta työssäni on nähdä muutoksia asiakkaan suun terveydessä ja tätä kautta myös yleisterveydessä. Kokemukseni ja tutkimusten mukaan suun terveys vaikuttaa moneen asiaan. Hyvä suun terveys vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon, ulkonäköön, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja tietenkin syömiseen. Työn antia on myös monipuolisuus, vaihtelevuus ja käsityöläisyys. Oman työn kehittäminen ja ajassa pysyminen on mielestäni erittäin tärkeää, eikä siinä ole koskaan valmis.

Mikä SmileSpassa on parasta?

Tekemämme esteettiset hoidot laadukkailla aineilla, välineillä ja henkilöstöllä motivoivat asiakkaita hoitamaan suun terveyttä kaikkinensa paremmin. On palkitsevaa ja hienoa nähdä mikä vaikutus kirkkaalla hymyllä voi olla koko olemukseen. Suun hoidosta voi myös tehdä leikkisää, värikästä ja mukavan makuista erilaisten hampaiden hoitoaineiden ja välineiden parissa vastaanotolta kotihoitoon asti. Miltä kuulostaa meloni tai tuttifrutti hampaiden hoitoaine tai biohajoava bambuhammasharja?! 🙂 Suhtaudumme hammashoitoon vakavasti, mutta tykkäämme käyttää myös asian ympärillä huumoria, sillä voi myös oikein tehtynä lievittää hammashoitopelkoa.

Vastuullisuus, yhdenvertaisuus ja asiakaslähtöisyys ovat mielestäni yksilöllisen hoidon ydin. Tätä voidaan SmileSpassa toteuttaa esimerkiksi pidempien kiireettömien hoitoaikojen suhteen ja suunnittelemalla hoitopolkuja yhdessä asiakkaan kanssa.

Miten voin ehkäistä ientulehdusta?

Ientulehdus syntyy, kun hampaan pinnalle kerääntynyttä bakteeripeitettä/biofilmiä eli plakkia ei puhdisteta säännöllisesti hampaita harjaamalla. Tulehdus voi syntyä jo 2-10 päivässä, ja se esiintyy yleensä verenvuotona hampaita ja ikeniä harjatessa. Joskus se voi olla oireetonkin ja syntyä ilman plakkia, esimerkiksi hormonimuutoksissa. Ientulehduksen ennaltaehkäisyä on tietysti säännöllinen hampaiden harjaus kahdesti päivässä ja hammasvälien puhdistus ainakin kerran päivässä sekä säännölliset käynnit suuhygienistin luona. Jos tulehdus on päässyt syntymään, puhdista tulehtunutta aluetta tavanomaista tarkemmin ja useammin parin päivän ajan. Klooriheksidiinihuuhde on joskus tarpeen, mutta vain tilapäisesti ja ohjeen mukaisesti. Paras hetki käyttää tätä valmistetta on ammattilaisen tekemän vastaanotto puhdistuksen jälkeen. Bakteerimassan poistuttua tulehdus helpottuu. Kovettunutta bakteeripeitettä eli hammaskiveä et saa itse harjaamalla pois, näissä tapauksissa suosittelenkin vierailua suuhygienistin luona SmileSpassa. Ja vaikka sinulla ei olisikaan silmin nähtävää hammaskiveä voi sinulla silti olla tulehdus ikenissä. Suuhygienistin tärkein tehtävä onkin aina arvioida ienverenvuotoa ja puhdistaa suustasi ne alueet, joihin et itse pääse, eli ientaskut.

Hymyterveisin, Heidi